A22

Legers forståelse og erfaring av forhåndssamtaler i norske sykehjem, - en kvalitativ studie

Forfattere: Liv Skomakerstuen Ødbehr1, Reidun Hov,2 Harald Sanaker3, Åsa Karin Johanna Serholt Jensen2, Aina Korup3, Tuva Sandsdalen1

1.  Høgskolen i Innlandet (INN) 2. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, Hamar kommune (USHT- Hedmark) 3. Kommunalmedisinsk senter, Ringsaker kommune

E-post: liv.odbehr@inn.no; reidun.hov@hamar.kommune.no; harald.sanaker@ringsaker.kommune.no; Asa.Karin.Johanna.Serholt.Jensen@hamar.kommune.no; aina.korup@ringsaker.kommune.no; tuva.sandsdalen@inn.no

Tittel: Legers forståelse og erfaring av forhåndssamtaler i norske sykehjem, - en kvalitativ studie

Bakgrunn Studien er en del av et større prosjekt, finansiert av Regionalt Forskningsfond fra 2022 hvor hensikten var å undersøke hvordan sykehjemsleger vurderer kvaliteten på lindrende behandling og omsorg i sykehjem, og hvilke erfaringer leger og pasienter har av gjennomføringen av forhåndssamtaler og oppfølging av disse i etterkant. Det er gjennomført tre delstudier og i dette abstractet presenteres delstudie 2.

Målet med studien er å undersøke hvordan leger i norske sykehjem forstår og erfarer forhåndssamtaler, og hvordan disse følges opp i etterkant.

Metode Studien har et kvalitativt forskningsdesign med intervju av 12 sykehjemsleger i kommunehelsetjenesten på Østlandet. Intervjuene ble tatt opp på lydfiler, lagret i Nettskjema og transkribert ordrett. Analyse av intervjuene er inspirert av fenomenologisk – hermeneutisk strukturanalyse av Lindseth & Nordberg (2004).

Resultat Resultatene av intervjuundersøkelsen er beskrevet ut fra følgende tema: 1) Forhåndssamtaler er en dialog og en prosess, 2) Forhåndssamtaler innebærer å klargjøre gjensidige forventninger, 3) Forhåndssamtaler som leder til at pasienten føler lettelse og håp, er en medisinsk kunst.

Konklusjon Forhåndssamtaler er en kompleks og dynamisk prosess som omfatter medisinsk behandling, beslutninger om behandlingsnivå, smertelindring og utarbeidelse av omsorgsplaner der pasientens selvbestemmelse og personlige verdier respekteres. Det innebærer en kontinuerlig dialog mellom leger, pasienter og pårørende om verdier som verdighet, selvforståelse, sosiale relasjoner og eksistensielle spørsmål ved livets slutt. Forhåndssamtaler krever en helhetlig tilnærming som ivaretar pasientens psykologiske og eksistensielle behov som trøst, tillit, håp og respekt, samt pasientens preferanser og bekymringer.

Forrige
Forrige

A19

Neste
Neste

A26