A25
Palliativ musikkterapi og eksistensiell helse - En internasjonal etnografi om hvordan og hvorfor mennesker benytter seg av kreative ressurser ved livets slutt
Forfattere: Wolfgang Schmid1
1. Institutt for musikk, Fakultet for kunst, musikk og design, Universitetet i Bergen
E-post: wolfgang.schmid@uib.no
Tittel: Palliativ musikkterapi og eksistensiell helse - En internasjonal etnografi om hvordan og hvorfor mennesker benytter seg av kreative ressurser ved livets slutt
Bakgrunn Verdens helseorganisasjon understreker både betydning av brukerinvolvering i forskning og kunstens rolle i helsefremmende arbeid. Det kvalitative internasjonale forskningsprosjekt Omsorg for musikk setter søkelys på begge to tema og spør hvordan og hvorfor mennesker benytter seg av musikk ved slutten av livet.
Metode Deltakere i studien var mennesker med langtkommet sykdom, innlagt på Mountbatten Hospice i Storbritannia eller på Palliativt senter ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, deres pårørende og helsepersonell. I en detaljert etnografi (2019-2023) ble 1000 timer med felt- og observasjonsnotater, video- og lydopptak av musikkterapi-timer samlet inn og analysert, og deltakeres tilbakemeldinger fanget opp i refleksive intervju.
Resultat Til tross for livstruende sykdom benyttet deltakerne seg aktivt av musikk som ressurs i møte med smerter, uro, søvnløshet og eksistensielle tema. Gjennom musikken kunne de dele og uttrykke gode minner, glede og sorg, og finne en annen måte å være sammen på i en hverdag preget av sykdom og behandling. Forskningens funn blir illustrert med en kasusstudie, inkludert lyd- og bildemateriale, og diskutert i lys av konseptet eksistensiell helse.
Konklusjon Palliativ musikkterapi i tverrfaglig lindrende behandling åpner for og styrker både brukerinvolvering og nytte av musikkens potensial i møte med alvorlig sykdom og eksistensielle tema. Bruk av kreativ-relasjonelle ressurser fremmer deltakernes resiliens og gir rom for nærvær og samhandling ved livets slutt.