A24
Kommunikasjonsverktøy: Samtalekort for Barn og Unge
Forfattere: Ragnhild Stangeland1, Laila Beate Helvig1
1. Kreftomsorg Rogaland
E-post: ragnhild@kreftomsorg.no; laila@kreftomsorg.no
Tittel: Kommunikasjonsverktøy: Samtalekort for Barn og Unge
Bakgrunn Alvorlig sykdom rammer hele familien, der barn og ungdom som pårørende er spesielt sårbare.
Hvordan ungdommer mestrer at en forelder blir alvorlig syk eller dør, avhenger mye av informasjon og kommunikasjon. Foreldre og helsepersonell uttrykker ofte at de føler seg usikre på hva, hvor og hvordan de skal kommunisere med ungdommene.
Vi i Kreftomsorg Rogaland har utviklet et samtaleverktøy som skal være til hjelp i disse samtalene. Vi erfarer at vi lettere kommer inn til det som er viktig å få snakke om, når vi bruker dette verktøyet.
Metode Samtalekort for barn og unge ble utviklet gjennom en strukturert prosess i tre faser som inkluderte våre egne fagpersoner, barn, ungdommer i våre grupper og workshop med eksterne fagpersoner.
I utarbeidelsen av kortene engasjerte vi tegner Hanne Sigbjørnsen som også er spl., og fotograf Noah Gylver, som har egen erfaring som ung pårørende.
Resultat Samtalekortene består av 50 tegninger, 100 bilder og 100 enkeltord som gjenspeiler følelser og erfaringer i en krevende livssituasjon. Kortene er samlet i en liten eske, som er lett å ta med seg inn i samtaler.
Konklusjon Våre erfaringer viser at samtalekortene er et viktig redskap for foreldre og helsepersonell for å åpne kommunikasjon med barn/ungdom.
Hensikten med dette kommunikasjonsverktøyet er:
· Forebygge psykiske plager og problemer på kort og lang sikt for barn/ungdom
· Gi barn/ungdom tro på seg selv og sine omgivelser
· Opprettholde tilknytning til den syke, eller den de har mistet
· Opprettholde hverdagen/skolegang
Siden boksen er diagnosenøytral, vil den også være overførbar til andre diagnoser.