A28

Palliasjon i hjemmet, Trondheim kommune

Forfattere: Gry Vedvik1, Astrid Huseby, Elin Brynhildsen, Linda Kristin Vikan, Liv Anne Berge, Kristine Takala, Ann-Elisabeth Østborg

1. Trondheim kommune

E-post: gry-inger.vedvik@trondheim.kommune.no

 

Tittel: Palliasjon i hjemmet, Trondheim kommune

Bakgrunn For å oppnå målet om god lindring og samtidig oppfylle pasientens ønske om å dø hjemme, er det nødvendig med tilgang på kvalifisert helsepersonell, medikamenter og utstyr og god kommunikasjon mellom pasient, pårørende og helsepersonell.
Kommunalt palliativt team i Trondheim med base i Avdeling lindrende behandling ved Øya helsehus ble opprettet i 2018. Av 261 henviste pasienter (2018-20) døde 221, hvorav 43 (19%) hjemme. Formålet med prosjektet er å kartlegge faktorer som bidrar til at flere kan dø hjemme, og å utvikle en modell for å bedre kompetanse og kvalitet hos de ulike aktørene i helsetjenesten.

Metode For å utvikle en helhetlig modell så vi på kommunens kvalitetssystem. Vi kartla erfaringer om hjemmedød fra ressurspersoner i kreft og palliasjon; hva skal til for å lykkes, og hva gjør at det ikke lykkes. Forslag til modell ble utarbeidet og modellen er endret og tilpasset underveis.

Resultat Utarbeidet modell for hjemmetid og hjemmedød (presenteres på poster)

Konklusjon Hjemmetjenestene forholder seg til den samme arbeidsflyten og det har blitt en ryddigere prosess. Det blir enklere for nyansatte å finne informasjon. Modellen har ført til kompetanseheving, og ansatte er mer bevisst på at hjemmedød kan være et alternativ. Om ikke hjemmedød er et alternativ, så har det blitt større fokus på hjemmetid.
Et felles journalsystem for kommune/spesialisthelsetjenesten (Helseplattormen) er en ressurs i forhold til samhandling mellom nivåene med tanke på palliative pasienter. De involverte rundt pasienten kan se hva som er gjort av behandlingsavklaringer og forhåndssamtaler. Det er enkelt å ha dialog med fastlegene.

Forrige
Forrige

A27

Neste
Neste

A29