A42

Simulering av forhåndssamtaler

Forfattere: Camilla Jenshus Hansen1, Cathrine Humlen Ruud1

1. USHT Agder (Vest)

E-post: camilla.jenshus.hansen@kristiansand.kommune.no; cathrine.humlen.ruud@kristiansand.kommune.no

 

Tittel: Simulering av forhåndssamtaler

Bakgrunn Samtaler med alvorlig syke og døende kan oppleves utfordrende. Studier viser at økt fokus og trening på gjennomføring av forhåndssamtaler kan bidra til god livsavslutning og bedre pasientinvolvering i beslutninger knyttet til livets sluttfase.

Medisinsk simulering er en anerkjent metode som viser gode resultater for å endre praksis, hvor deltakerne får mulighet på å trene på reelle pasientsituasjoner i trygge rammer. Simuleringen ledes av en fasilitator.

Empatisk kommunikasjon er et kommunikasjonsverktøy der målet er å legge til rette for gode samtaler og menneskemøter.

USHT Agder vest gjennomførte prosjektet Simulering av forhåndssamtaler i samarbeid med Kristiansand og Tromsø kommuner fra 2019-2021.

Metode Deltakerne og fasilitatorene svarte på et spørreskjema i etterkant av hver simuleringsøkt. I tillegg ble det gjennomført fokusgruppeintervjuer i begge kommunene som deltok i prosjektet.

Resultat Det ble gjennomført 35 simuleringer med ca. 170 ansatte i Kristiansand, og 64 simuleringer med ca. 250 ansatte i Tromsø. Det ble utarbeidet opplæringspakker i empatisk kommunikasjon, forhåndssamtaler og simulering, i tillegg til lommekort og scenarier som kan anvendes i simuleringstrening. 

Konklusjon Simuleringstrening har bidratt til at sykepleiere og helsefagarbeidere har blitt tryggere på å gjennomføre en forhåndssamtale. De opplevde også empatisk kommunikasjon som et godt verktøy for å bedre kommunikasjon med bruker og pårørende. I tillegg følte flere et bedre samspill i personalgruppen etter simuleringstrening.

Forrige
Forrige

A41

Neste
Neste

A43