A31
Trygghet hjemme i livets sluttfase, Karmøy kommune
Forfattere: Hilde Håland1, Margareth Vea Jensen, Aimee Renee Stava, Ellen Karin Steinkjellå, Kathrine Kallekodt Kyvik, Unni Hemnes, Caire Elisabeth Berg, Brit Marie Slåttebrekk, Kristine Sveen, Tina Wastian
1. Karmøy kommune
E-post: hih@karmoy.kommune.no
Tittel: TRYGGHET HJEMME I LIVETS SLUTTFASE, Karmøy kommune
Bakgrunn Karmøy kommune har gjennom flere år bygget opp en solid kompetanse i palliasjon gjennom tre ulike prosjekt støttet av midler fra Helsedirektoratet. Vi hadde opprettet tre lindrende senger, etablert Våketjeneste, og hatt kompetanseheving gjennom hospitering, undervisning og fagdager til ansatte i sykehjem, hjemmetjenesten, tjenester for utviklingshemmede, tjenester for barn, og rus- og psykiatritjenesten. Med utgangspunkt i tidligere arbeid ønsket vi i dette prosjektet å utvikle en modell for organisering av de palliative tjenestene gjennom en pasientforløpsmodell, for å sikre et godt pasientforløp og for å legge til rette for økt hjemmetid og hjemmedød for de som ønsker det.
Metode Vi satte sammen en bred gruppe ansatte i hjemmetjenesten både på pleier- og ledernivå, sammen med to saksbehandlere, en palliasjonssykepleier, en frivillig og en brukerrepresentant. Vi tok utgangspunkt i hvordan tjenestene fungerte, så på hvor utfordringene var, og søkte å finne løsninger. Vi inviterte inn ulike aktører for å diskutere løsninger og se på hvordan vi kunne få til et godt pasientforløp til beste for pasient, pårørende og helsepersonell.
Resultat Vi har laget en modell som skal være et hjelpemiddel for ansatte i kommunen når vi skal ivareta palliative pasienter i hjemmet. Den synliggjør ressursene vi har til rådighet, og ved å bruke punktene i modellen, sikrer vi at vi kan planlegge for tiden hjemme og legge til rette for hjemmedød for de som ønsker det. Vi jobber nå for å implementere modellen i tjenestene.
Konklusjon Ved å lage en organisasjonsmodell for hjemmetid og hjemmedød, har vi fått økt bevissthet om hva som er viktig i pasientforløpet for å ivareta pasient og pårørende i livets sluttfase. Forhåndssamtaler, dokumentasjon, sikre oppfølging fra lege, etterlattesamtaler og refleksjon er viktige punkter i modellen. Etter oppstart av ny modell har også Våketjenesten fått flere oppdrag.