A34
Hjemmetid og hjemmedød i Kongsberg kommune
Forfattere: Karin Aaker1, Jon Håvard Hurum, Marit Beate Smetbak, Rannveig Aaker, Kristine Louise Lein, Silje Løver Aukrust, Anne Høva Glenna, Hanne Berntsen, Stian Kristoffersen
1. Kongsberg kommune
E-post: karin.johanne.aaker@kongsberg.kommune.no
Tittel: Hjemmetid og hjemmedød i Kongsberg kommune
Bakgrunn Kongsberg kommune har jobbet systematisk med palliasjon over mange år, og har mange enkeltelementer som fungerer meget godt, men opplevde utfordringer med samhandling i etablerte systemer.
Metode For å utvikle en helhetlig modell ble prosjektet forankret politisk, i ledelsen i Kongsberg kommune og på Kongsberg sykehus. Vi kartla etablert praksis og brukte SPRINT-metoden for å identifisere sårbarhetspunkter. Prosjektgruppen, bestående av deltagere fra kommunen, sykehuset og brukerrepresentant, utviklet så en modell for god palliativ omsorg/behandling og bedre samhandling. Vi brukte intervjuer og evalueringer underveis, arrangerte fagdager og sikret basiskompetanse ved bruk av Røykenmodellen KNIPS.
Resultat Utfordringer som modellen skulle bidra til å løse: Mangler to-veis-kommunikasjon mellom kommunen og sykehus, for sein og manglende involvering av fastlegen og usikker på hverandres tjenester. Det ble også avdekket at omfanget av palliative pasienter er mye større enn antatt. Utvalgte diagnosegrupper vet vi om, men pasienter med palliative behov er langt flere og en økende gruppe.
Vi har utarbeidet og integrert en modell som identifiserer de palliative pasientene, sikrer samarbeidsmøter der fastlegen inkluderes på et tidlig tidspunkt, og opprettet og bruker to-veis-kommunikasjon mellom kommune og sykehus.
Konklusjon Innføring av modellen har sikret systematisk identifisering og inkludering av pasienter i palliativ fase. Dette har bidratt til økt hjemmetid og hjemmedød i Kongsberg kommune.