A36

Utviklingsprogram hjemmetid og hjemmedød

Forfattere: Maren Raknes Sogstad1, Gunhild Lein Lersveen2

1. Senter for omsorgsforskning 2. Utviklingssenter for hjem for sykehjem og hjemmetjenester Trøndelag, sør

E-post: maren.sogstad@ntnu.no; gunhild.lersveen@afjord.kommune.no

 

Tittel: Utviklingsprogram hjemmetid og hjemmedød

Bakgrunn Helsedirektoratets 3-årige utviklingsprogram «hjemmetid og hjemmedød» inngår som et tiltak i Meld. St. 24 (2019–2020) "Lindrende behandling og omsorg - Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve". Kommunene Gjøvik, Grong, Karmøy, Kongsberg og Trondheim har vært deltakere i programmet.

Metode Kommunene har jobbet strukturert med modellutvikling som metode og utarbeidet individuelle modeller basert på lokale forutsetninger og behov.

Senter for omsorgsforskning har bistått med prosessveiledning til kommunene og arrangert felles samlinger for prosjektgruppene der de har delt kunnskap og erfaringer knyttet til palliasjonsarbeid i kommunene, og utvikling, utprøving og evaluering av modellen.

Resultat I prosessen med modellutvikling har kommunene kartlagt det palliative forløpet i kommunehelsetjenesten. Gjennom kartlegging og modellutvikling har de funnet sterke og svake punkter i dagens praksis og jobbet med å beskrive sine tjenester i en helhetlig modell. Det er utviklet fire modeller som skal bidra til å styrke helse og omsorgstjenestenes tilrettelegging for å ivareta lindrende behandling og omsorg i hjemmet.

Konklusjon Modellene er utarbeidet etter lokale forutsetninger og behov. En sammenstilling av modellene synliggjør sentrale momenter for at kommunehelsetjenestene best mulig skal være i stand til å ivareta den palliative pasienten og dens pårørende:

-        «Identifisering» av palliative behov

-        Bruk av forhåndssamtaler

-        Strukturert samarbeidsform og dialog mellom involverte tjenester

-        Kompetanse blant ansatte

Forrige
Forrige

A35

Neste
Neste

A39