A4
Progresjonsmodell for undervisning innen palliasjon i Bachelor Sykepleie
Forfattere: Grith Overgaard1, Hanne Mossin1
1. USN Drammen
E-post: grith.overgaard@usn.no; hanne.mossin@usn.no
Tittel: Progresjonsmodell for undervisning innen palliasjon i Bachelor Sykepleie
Bakgrunn I Forskrift om nasjonal retningslinje for sykepleierutdanning fremgår det at bachelorstudenter i sykepleie skal både ha kunnskap om palliasjon (§4b) og kunne gjennomføre sykepleie til mennesker i palliativ fase (§6a).
Basert på tilbakemeldinger fra studenter som mente det var lite søkelys på temaet i utdannelsen, samt ønske fra undervisere om å gjennomføre undervisningen på en mer systematisk måte, startet arbeidet med å utvikle en progresjonsmodell som skal gjelde for hele bachelorutdanningen i sykepleie.
Metode En arbeidsgruppe bestående av lektorer med videreutdanning i palliasjon/kreftsykepleie gikk systematisk gjennom studieløpets emne- og timeplaner. Mange av læringsutbyttene inneholdt tema som kunne knyttes til palliasjon, men det var ikke satt i system og i timeplanene ble palliasjon kun nevnt ift kreftsykdom og terminal fase før døden inntreffer. Det var lite pensum om palliasjon.
Arbeidsgruppen gjennomførte møter gjennom 3 år.
Resultat Det ble utarbeidet en konkret plan med en visuell modell hvor undervisningen i palliasjon er strukturert i fire hovedtema:
- Struktur og organisering av palliasjon i Norge
- Lovverk og nasjonale retningslinjer
- Etikk
- Pasient og pårørendes behov fysisk, psykisk, sosialt og åndelig/eksistensielt
Innenfor hvert tema knyttes undervisningen mot hvor studentene befinner seg i studieløpet.
Konklusjon I teoriemnene sykepleievitenskap 1, 2 og 3 er det innført en hel undervisningsdag. I tillegg har praksisemnet i hjemmetjenesten en hel simuleringsdag i 3. året.
Vi jobber videre for å innføre en hel undervisningsdag i praksisemnene grunnleggende sykepleie i kommunehelsetjenesten i 1. året og kirurgisk/medisinsk praksis i spesialisthelsetjenesten i 2. året.