A53
Hjemmeboende eldres oppfatninger og erfaringer med interprofesjonell kommunikasjon som en del av leveringen av integrert omsorg i primærhelsetjenesten: En meta-etnografi av kvalitative studier
Forfattere: Karoline Stray1, Torunn Wibe2, Jonas Debesay1, Asta Bye1
1. OsloMet 2. Oslo Kommune
E-post: karoli@oslomet.no; torunn.wibe@hel.oslo.kommune.no; jonasd@oslomet.no; abye@oslomet.no
Tittel: Hjemmeboende eldres oppfatninger og erfaringer med interprofesjonell kommunikasjon som en del av leveringen av integrert omsorg i primærhelsetjenesten: En meta-etnografi av kvalitative studier
Bakgrunn God kommunikasjon mellom pasienter og helsepersonell samt effektiv interprofesjonell kommunikasjon er avgjørende for å kunne tilby helsetjenester av høy kvalitet. En personsentrert tilnærming legger til rette for at pasienter opplever trygghet, anerkjennelse, og aktiv deltakelse i egen helse og velferd. Målet med denne kunnskapsoppsummeringen av kvalitative studier var derfor å utforske hvordan hjemmeboende eldre voksne opplever kommunikasjon i sammenheng med levering av integrert omsorg.
Metode Det ble gjennom ført en metasyntese av kvalitative primærstudier i tråd med Noblit og Hares syv faser av meta-etnografi. Et systematisk litteratursøk ble utført av to universitetsbibliotekarer i seks databaser ved hjelp av søkeordene 'eldre voksne', 'kommunikasjon', 'integrert omsorg' og 'primærhelsetjeneste'. Alle artikler ble vurdert av to forfattere uavhengig av hverandre.
Resultat Elleve studier ble inkludert for analyse. Eldre voksne har innsikt i interprofesjonell kommunikasjon og har preferanser for hvordan den kan gjennomføres. Gjennom analysen ble det identifisert tre primære temaer: (1) Fragmentert omsorg, kan tolkes som mangel på interprofesjonell kommunikasjon, (2) Individuelle preferanser med hensyn til involvering og bevissthet omkring interprofesjonell kommunikasjon, og (3) Mangel på interprofesjonell kommunikasjon kan fremkalle negative følelser.
Konklusjon Denne meta-etnografien viste at hjemmeboende eldre opplever det som viktig at helsepersonell har en effektiv kommunikasjon seg imellom. De eldre har ulike preferanser for interprofesjonell kommunikasjon. Dette er et viktig perspektiv for å kunne skape en tilpasset og personsentrert helsetjeneste.