MP04
Gjennomføring og dokumentering av forhåndssamtaler: Hva slags undervisning mener masterstudenter i lungesykepleie at de trenger?
Nina E. Hjorth1, Ernst F. Pedersen2, Dagny Faksvåg Haugen3,
1Palliativt team, Seksjon smertebehandling og palliasjon, Kirurgisk Serviceklinikk, Haukeland universitetssjukehus; Kompetansesenter i lindrande behandling Helseregion Vest, Haukeland universitetssjukehus og Klinisk institutt 1, Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen. nina.elisabeth.hjorth@helsebergen.no, 2Universitetet i Bergen. Ernst.Pedersen@uib.no, 3Kompetansesenter i lindrande behandling Helseregion Vest, Haukeland universitetssjukehus og Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen, dagny.haugen@helse-bergen.no
Bakgrunn: Forhåndssamtaler er klinisk kommunikasjon om ønsker for fremtidig behandling og
pleie, og kan dokumenteres i en individuell palliativ plan (IPP). Vi ønsket å finne ut om masterstudenter i lungesykepleie vurderte at de kunne initiere og gjennomføre forhåndssamtaler samt dokumentere dem i en IPP etter to forelesningstimer om emnet med presentasjon av veileder og IPP-mal (KLB-Vest).
Metode: I et egenvurderingsskjema ble studentene (n=27; 5 fra kommunehelsetjeneste,
resten fra sykehus, alle med minimum to års sykepleiepraksis) spurt om forkunnskaper, ny tilført kunnskap og om de vurderte at de kunne initiere og gjennomføre forhåndssamtaler samt utarbeide en IPP. Faktaspørsmål om identifisering av lungepasienter med behov for forhåndssamtaler, og mulighet for fritekstkommentarer om videre undervisningsønske var inkludert. Undersøkelsen var
frivillig og anonym. Fritekstsvar ble analysert med systematisk tekstkondensering, øvrige svar med deskriptiv statistikk.
Resultat: Tjuetre studenter leverte evalueringsskjema, elleve med fritekstkommentarer. Studentenes egenvurderte forkunnskaper om emnet varierte fra gode (34%), moderate (14%), til dårlige (52%). Etter undervisningen vurderte 73% egen kunnskap som god, men kun 30% vurderte at de hadde stor / svært stor kunnskap til å lede en forhåndssamtale. Egenevalueringen og faktatesten viste diskrepans: 96% ga godegenevaluering, mens 26% hadde rett eller nesten rett på kunnskapstesten. Mange ønsket mer og variert undervisning, som forelesning med kliniske eksempler, kommunikasjonsundervisning og simulering i grupper, i tillegg til e-læringskurs og observasjonspraksis.
Konklusjon: Masterstudenter i lungesykepleie hadde varierende forkunnskaper om forhåndssamtaler og IPP. To undervisningstimer økte egenvurdert kunnskapsnivå, men ytterligere teoretisk og praktisk kunnskapsformidling kreves for å oppnå nødvendige ferdigheter.