A11

Simulering som pedagogisk metode for å heve kompetansen innen palliasjon

Forfattere: Kjersti Martin1, Helen Sanden Skauge1, Gro-Kathrin Eide1

1. Stiftelsen Verdighetsenteret

E-post: km@verdighetsenteret.no; hss@verdighetsenteret.no; gke@verdighetsenteret.no

 

Tittel: Simulering som pedagogisk metode for å heve kompetansen innen palliasjon

Bakgrunn Verdighetsenteret har som mål å heve nøkkelkompetansen hos helsepersonell i kom-munehelsetjenesten og særlig hos ansatte i sykehjem og hjemmesykepleien.

Simulering som pedagogisk metode kan bidra til å skape erfaringer som er tilnærmet lik den som deltakerne møter i sin praksis, og dermed bidra til økt kompetanse innen palliasjon.

Metode Deltakerne får øve på situasjoner som de har erfart eller kan komme til å oppleve i praksis. Metoden benyttes for å styrke egen klinisk vurderingsevne og gir rom for refleksjon over eget arbeid. Deltakerne får en kort innføring (briefing) i et case, før de selv er delaktige i gjennomføringen av scenarioet. Det er i siste fase, debriefingsfasen, at de viktige oppdagelsene skjer. Simuleringen styres av en fasilitator, med søkelys på gitte læringsmål.

Resultat Våre erfaringer er at sammenhengen mellom teori og praksis blir oppdaget ved simulering. Deltakerens verdier og holdninger kommer til overflaten, og bidrar til refleksjoner som ofte fører til nye faglige oppdagelser. Flere gir uttrykk for å komme i kontakt med egne følelser. I tillegg til økt kompetanse som helsepersonell, gir simulering en unik innsikt i utfordringer som pasient og pårørende ofte står i.

Konklusjon Simulering som pedagogisk metode bidrar til viktige refleksjoner og nyttige erfaringer for deltakerne. Å utforske bruken av simulering ved ulike tema innen palliasjon blir et viktig anliggende for videre arbeid med kompetanseheving innen palliasjonsfaget. Målet er at den økte kunnskapen og forståelsen som deltakerne opparbeider seg, skal fortsette å komme de sårbare og skrøpelige eldste i samfunnet til gode.

Forrige
Forrige

A10

Neste
Neste

A12