A6
Kreftomsorg i kommune- og sykehus: pasientperspektiver på samhandling for og med pasienter i pakkeforløp for kreft
Forfattere: Katrin Mork Hove1, Mads Solberg1
1. Institutt for helsevitenskap i Ålesund, Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU
E-post: katrin.m.hove@ntnu.no; mads.solberg@ntnu.no
Tittel: Kreftomsorg i kommune- og sykehus: pasientperspektiver på samhandling for og med pasienter i pakkeforløp for kreft
Bakgrunn Tidlig integrasjon av palliasjon i kreftforløp vurderes som en viktig faktor for å få til helhetlige helse- og omsorgstjenester. Behandling for kreftsykdommen skal kombineres med pasientsentrert omsorg, uavhengig av prognose. Samhandling mellom ulike fagdisipliner og med pasienter er viktig for å oppnå dette.
Studien utforsker pasientperspektiver på samarbeidspraksis mellom og med helsepersonell som bidrar til helse- og omsorgstjenester i pakkeforløp for kreft. Dette med fokus på kreftomsorg i kommunen, og implementering av Pakkeforløp Hjem.
Metode Kvalitativt, deskriptivt design, 14 semistrukturerte intervjuer med kreftpasienter (9 kvinner og 5 menn) som er eller har vært i pakkeforløp.
Resultat Pasientene erfarer generelt god tilgjengelighet på tverrfaglig oppfølging i sykehus, med unntak av psykiske helsetjenester. Pasientene utrykker behov for oppfølging, særlig i forhold til psykisk helse, og beskriver manglende integrering av psykisk helsehjelp i kreftforløp.
Noen beskriver mangel på tverrfaglige tilbud i kommunene. Andre har ikke hørt noe om hva kommune kan bidra med. Istedenfor å benytte seg av det kommunale tilbudet for kreftomsorg benytter mange seg av sykehus og pårørende. Ingen av pasientene hadde erfaringer med kommunale rehabiliteringstjenester, dette tilbudet har de i nasjonale rehabiliteringsinstitusjoner.
Konklusjon Pasienter beskriver manglende tverrfaglige ressurser i kommunene til å følge opp helhetlige behov i Pakkeforløp Hjem. Det kan synes uklart for mange hva kommunal kreftomsorg skal bidra med inn i pakkeforløpene. Til tross for uttrykte behov opplever mange pasienter fravær av samhandling med psykiske helse- og omsorgstjenester, både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene.