A7

Ivaretakelse av voksne pårørende i Avdeling for kreftbehandling (AKB), Oslo universitetssykehus

Forfattere: Caroline Steen Abrahamsen1, Marthe Bråthen2, Eline Kjørsvik Steen2

1. Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling, Helse Sør-Øst 2. Avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus

E-post: carabr@ous-hf.no

 

Tittel: Ivaretakelse av voksne pårørende i Avdeling for kreftbehandling (AKB), Oslo universitetssykehus

Bakgrunn Pårørende er ofte en viktig ressurs og pasientens nærmeste støtte. Pårørendeveilederen belyser nødvendigheten av at pårørende inkluderes og involveres, og at helse- og omsorgstjenesten skal ha rutiner som sikrer pårørendeinvolvering. Anbefalingene og tiltakene i veilederen er ikke implementert i AKB. Hensikten med dette kvalitetsforbedringsprosjektet er å sikre lik praksis for ivaretakelse av voksne pårørende i AKB.

Metode Det ble gjennomført en kartlegging per mail blant fagutviklingssykepleiere ved AKB, med spørsmål om hvilke rutiner og prosedyrer som gjelder for ivaretakelse av pårørende. En tverrfaglig arbeidsgruppe sammensatt av leger, sykepleiere, sosionom og psykolog vurderte resultatene fra kartleggingen og kom med forslag til forbedring av dagens praksis.

Resultat Kartleggingen viste at det ble benyttet ulike rutiner på ulike enheter og at det var behov for å systematisere arbeidet med ivaretakelse av pårørende. Dette gjelder spesielt ved endringer i pasientens sykdomsbilde og når pårørende har et særlig behov for støtte. Arbeidsgruppen så nødvendigheten av å ta i bruk The Carer Support Needs Assessment Tool (CSNAT) som en del av systematiseringen. CSNAT er et kunnskapsbasert kartleggingsverktøy av pårørendes behov for støtte.

Konklusjon Arbeidsgruppen har utarbeidet en ny retningslinje basert på tiltakene i pårørendeveilederen og som skal sikre en mer helhetlig praksis samt at helsepersonell imøtekommer pårørendes rett til informasjon, støtte og oppfølging. I tillegg utarbeides en implementeringsplan for å sikre at tiltakene i retningslinjen blir tatt i bruk i klinisk praksis.

Forrige
Forrige

A6

Neste
Neste

A8