P08
Tverrfaglig samhandling i og mellom kommune- og spesialhelsetjenesten, med fokus på systematisk oppfølging av pårørende i palliativ fase: Implementering av kartleggingsskjemaet CSNAT
Silje Kaldhusdal1
1Blindheim omsorgssenter (prosjektleder), Ålesund kommune, silje.synnove.kaldhusdal@alesund.kommune.no
Bakgrunn: Fagfeltet palliasjon og helsepolitiske føringer understreker den svært krevende situasjonen mange pårørende står i og betydningen av at de får tilstrekkelig støtte, informasjon og avlastning fra helsetjenesten. Vi har gjennom pandemien sett en utvikling i at flere pasienter og pårørende ønsker mer tid hjemme og en eventuell hjemmedød. Dette innebærer at vi som helsepersonell må ivareta pårørende best mulig, slik at de greier å stå i sin rolle som pårørende lengst mulig. Dette er en gevinst både for pasient, pårørende og helsepersonell.
Metode: Implementering av kartleggingsverktøyet CSNAT (Carrer Support Needs Assessment Tool) i Lindrende enhet - sykehjem, en hjemmetjenestesone og palliativt team sykehus. Dette vil systematisere pårørendesamtalene og det pårørendearbeidet som vi allerede driver med. Det vil også gi oss noe håndfast som vi kan samarbeide om.
Resultat: Resultatene hittil i prosjektet viser at de fleste pårørende er positive til kartleggingen. Pasientene blir også beroliget og er positive til at vi tar oss av pårørende ved hjelp av kartleggingsskjemaet og samtale. Pasientene er ofte bekymret for sine pårørende, de kan bruke mye krefter på å tenke på hvordan sine pårørende har det, de kan føle at de belaster sine pårørende med mange oppgaver. En masterstudent ved virksomheten har forsket på pårørende sine erfaringer med CSNAT, ved hjelp av intervju. Her kommer det frem at pårørende ønsker tidlig kartlegging av sine behov og at en kartlegging er nødvendig i forhold til alle oppgavene og bekymringene som de står i, over lang tid. Ansatte har også blitt spurt om nytten av skjemaet, de ser nytten av å bruke skjemaet. Samtalene blir mer systematisert.
Konklusjon: CSNAT- kartleggingsskjema og prosedyren rundt dette er noe som vi vil fortsette med etter endt prosjektperiode i 2023. Det finnes i dag ingen andre kartleggingsskjema for pårørendes behov for støtte. CSNAT- kartlegging vil gi nytte både for pårørende, pasienter og helsepersonell. Det vil på sikt være tidsbesparende for helsepersonell da kartlegging og samtaler vil bli mer systematiserte. Det vil også kunne hjelpe pårørende i å stå i sine oppgaver lengre, noe som kan gjøre at pasientene kan være hjemme lengre før de for eksempel har behov for institusjonsplass. Det vil også gi pasientene mer ro og mindre bekymringer når de vet at sine pårørende blir ivaretatt.