P12
iLIVE-prosjektet «Live well – die well»: Opplæring av frivillige til å bistå alvorlig syke og døende pasienter i sykehus
Grethe Skorpen Iversen1, Mona Vindenes2 og Dagny Faksvåg Haugen1,3, på vegne av iLIVE-prosjektet (Horizon 2020 id 825731)
1Kompetansesenter i lindrande behandling Helseregion Vest, grethe.skorpen.iversen@helse-bergen.no,2Frivillighetstjenesten, Kommunikasjonsavdelingen, Haukeland universitetssjukehus og 3Klinisk institutt, mona.vindenes@helse-bergen.no, 3Universitetet i Bergen, dagny.haugen@helse-bergen.no
Bakgrunn: Under ti prosent av det frivillige arbeidet i Norge foregår i helse- og omsorgssektoren, og lite gjøres i sykehus. Haukeland universitetssjukehus (HUS) har siden 2016 hatt et frivilligkorps som bistår med følgetjeneste og annen praktisk hjelp. Dette tilbudet utvides nå gjennom deltakelse i Horizon2020-prosjektet iLIVE: «Live well – die well», der et av delprosjektene er å utvikle og evaluere en frivilligtjeneste til å bistå alvorlig syke og døende pasienter og deres pårørende i sykehus. Fem europeiske land deltar i delprosjektet; evalueringen foregår med «mixed methods»-design.
Målsettingen for første fase av delprosjektet var å utvikle og gjennomføre et opplæringsprogram for den nye frivilligtjenesten.
Metode: Læringsmål for frivillige til å bistå alvorlig syke og døende i sykehus ble utarbeidet gjennom en tre-trinns delphiprosess blant de 13 deltakerlandene i iLIVE prosjektet. Basert på læringsmålene ble en internasjonal opplæringspakke med kombinert undervisning og veiledning utviklet.
Resultat: Frivillighetskoordinator og forskningssykepleier har i fellesskap tilpasset og gjennomført opplæringspakken. Fire menn og ni kvinner som hadde gjennomført sykehusets grunnkurs for frivillige, gjennomførte høsten 2021 et interaktivt palliativt «fordypningskurs» på åtte undervisningskvelder. Kurstema var palliasjon, kommunikasjon, å være frivillig hos alvorlig syke, omsorg for døende, åndelig/eksistensiell omsorg, pårørende, andres sorg og å ivareta seg selv. Gruppen følges opp med regelmessig veiledning samt jevnlige samlinger for frivillige og frivillighetskoordinatorer på tvers av deltakerland.
Konklusjon: De frivillige på HUS gir uttrykk for å føle seg godt rustet til å ta på seg oppdrag i regi av prosjektet. Å møtes på tvers av deltakerlandene oppleves berikende og inspirerende for alle parter.